Bruxelles

La invitatia unor prieteni plecati in Belgia pentru cateva luni, am dat o fuga pana la Bruxelles, pentru 3 zile. Drumul nostru a inceput intr-o zi de duminica 27 noiembrie 2011 si prima imagine extrem de frumoasa, pe care si acum o am in fata ochilor era cam asa…

 

                  …un super apus de soare, straturi dense de nori, culori care iti intrau in suflet si te faceau fericit, nu te mai puteai satura de natura atat de darnica.

 

Au fost 3 zile foarte incarcate, aglomerate, in care am incercat sa acoperim prin vizite cateva din obiectivele turistice reprezentative pentru capitala Belgiei.

 

Am vizitat Grand Place (Grote Markt)Piata centrala din Bruxelles-„Una dintre cele mai frumoase piete din Europa, daca nu din lume”. Aceasta este propozitia cel mai des auzita cand turistii ce viziteaza orasul Bruxelles sunt rugati sa descrie piata centrala din oras. Vorbitorii de franceza se refera la ea numind-o „Grand-Place”, in timp ce in olandeza este numita „de Grote Markt”. Turistii din zilele noastre nu sunt singurii care admira splendoarea acestei locatii din Bruxelles. Arhiducesa Isabella, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei a scris despre aceasta piata in timpul vizitei sale la Bruxelles, in septemrbie 1599: „Nu mi-a fost niciodata dat sa vad ceva atat de frumos si rafinat precum piata orasului unde primaria se ridica spre cer. Decoratiile de pe cladiri sunt cu adevarat remarcabile”.

Piata este dominata de cladirea Primariei din Bruxelles, Casa Regala si de Casele Ghildelor medievale. Provenienta pietei numita astazi Grand Place este oarecum una foarte umila. Locul nu era decat un teren nisipos intre doua paraiase care se varsau in raul Senne. Cu timpul acest teren a fost transformat in „Niedermerckt”, sau „piata de jos”. In secolul al 12-lea Bruxelles devenise un punct de rascruce al rutelor comerciale intre Bruges, Koln si Franta. Lana englezeasca, vinuri frantuzesti si bere germana erau vandute in port si in aceasta piata.

In zilele noastre, Grand Place este obiectivul turistic principal din Bruxelles. Pe perioada intregului an, Marea Piata din Bruxelles este vizitata de mii de oameni care se bucura de timpul petrecut aici pentru a admira frumusetea cladirilor, sau poposind la una din numeroasele terase si bucurandu-se de o excelenta bere belgiana. Concerte si fel de fel de alte evenimente muzicale sunt organizate aici in diverse perioade din an. Cele mai cunoscute eveniminete care au loc aici sunt Ommegang (o procesiune istorica ce are loc la inceputul lunii Iulie) si covorul de flori bienal.”

Am avut placerea sa ajungem chiar in ziua de deschidere a Targului de Craciun care a culminat printr-un spectacol de muzica clasica si lumini, proiectii de holograme pe cladirile din piata in acord cu muzica din fundal. De-a dreptul incantator….

 

 

 

Atunci cand intri in Grand Place de pe una dintre cele sapte strazi care converg aici, ochii iti sunt atrasi fara sa vrei de turnul gotic al Primariei din Bruxelles care parca tinde spre cer. De cand a fost ridicata si pana in zilele noastre, “Hotel de Ville” sau “Stadhuis” este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase primarii din Tarile de Jos. Cladirea este inca locul in care isi are biroul primarul orasului Bruxelles. Personalul administrativ isi are sediul in alta cladire pe Bulevardul Anspach.

Palais Royal – Palatul Regal din Bruxelles

Palatul Regal din Bruxelles, numit deseori Palatul Regal al Belgiei este o resedinta regala oficiala situata in centrul capitalei Belgiei. Desi in trecut a fost folosit drept locuinta de catre multi regi, astazi este rar folosit de Familia Regala a Belgiei care locuieste in Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea orasului Bruxelles. Palatul Regal este situat in fata superbului Parc Bruxelles si a unei piete foarte lungi numite chiar Place des Palais sau Paleizenplein care desparte palatul de parc. Aceasta asezare reprezinta cele doua simboluri cheie ale sistemului de guvernamant belgian; o monarhie constitutionala si democratie parlamentara.

Acest palat medieval a fost construit in a doua jumatate a secolului 11 si in prima jumatate a secolului al 12-lea si avea infatisarea unui castel fortificat, care reprezenta prima linie de aparare a orasului Bruxelles. Era resedinta Ducelui de Brabant care locuia in orasul Leuven. De-a lungul anilor palatul a fost reconstruit si renovat, extins si imbunatatit pentru a reflecta statutul Ducelui de Brabant si a succesorilor sai.

 

 

 

 

Atomium este situat chiar langa Parcul Mini-Europa (parc ce are cladiri in minatura ale unor obiective turistice din intreaga Europa la o scala de 1:25), chiar langa Stadionul Regelui Baudouin. Este o structura care reprezinta o unitate a unui cristal de fier. Acest obiectiv turistic din Bruxelles are noua sfere din otel (initial au fost facute din aluminiu) legate intre ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Intraga structura are o inaltime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea sa este asigurata de 3 perechi de stalpi de sustinere.

Atomium a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958 ce a fost gazduita de Bruxelles. A fost proiectat de Andre Waterkeyn. Sfera centrala a fost numita dupa numele acestuia. Arhitectii au fost Andre si Jean Polak. Initial s-a intentionat ca aceasta structura sa ramana in picioare doar pe perioada expozitiei – de pe 17 aprilie pana pe 19 octombrie 1958. Succesul si popularitatea de care s-a bucurat a avut ca rezultat permanentizarea acestei structuri care astazi a devenit un obiectiv turistic important al orasului Bruxelles.

Aceasta atractie turistica din Bruxelles este cu atat mai impresionanta cu cat in jurul sau nu exista alte structuri inalte si privelistea este spectaculoasa. In tuburile care fac legatura intre sfere exista scari si diverse exponate. Sfera din varf ofera o priveliste panoramica extraordinara a orasului, iar de aici se poate vedea si stadionul. Trei dintre sferele superioare sunt inchise publicului din motive se siguranta deoarece nu au suport suficient pentru greutate suplimentara.

Sfera superioara si cea centrala sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scari abrupte. Persoanele in scaun cu rotile nu au acces aici. Sfera de la baza Atomiumului (numita Sfera Henri Storck) gazduieste o expozitie permanenta dedicata anilor 50. In sfera centrala exista un bar, iar in sfera centrala copii de la excursiile organizate cu scoala pot dormi peste noapte. Aceasta nu este deschisa publicului larg. Atomium a fost inchis pentru aproape doi ani, intre 2004 si 2006 pentru renovari. In aceasta perioada foliile de aluminiu au fost inlocuite cu unele de otel si interioarele au fost refacute.  

Inaltime – 102 metri

Greutate – 2400 tone

Sferele:

Suprafata – 1082 metri patrati / 240 metri patrati pe nivel.

Diametru – 18 metri

Tuburile dintre sfere:

20 tuburi

Diametru – 3 metri

Lungime – intre 18 si 23 metri

Viteza liftului 5 m/s

Parlamentarium-ul oferă o experienţă unică, intr-un mod cu totul inedit, atât copiii, cât și adulții pot descoperi mai multe informaţii despre instituția care ne reprezintă. Aplicaţii multimedia dinamice şi interactive te ghideaza într-o călătorie de-a lungul istoriei integrării europene şi te ajuta să înțelegi impactul acesteia asupra vieţii noastre de zi cu zi. Centrul oferă informații în toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor ghiduri audiovizuale portabile care pot fi configurate în funcție de limba dorită. Intrarea este gratuită. Echipamentele au fost concepute în așa fel încât să fie accesibile persoanelor cu nevoi speciale.

 

Un ecran digital panoramic de 360° îi transportă pe vizitatori în centrul activității Parlamentului European. Aici poti afla mai multe despre cei care pun lucrurile în mișcare, deputații europeni. O aplicație tactilă vă permite să aflați mai multe informaţii despre eurodeputați, reprezentanții noștri aleși în mod democratic.

Cele de mai sus sunt obiectivele principale de care am fost interesati, in rest am cutreierat orasul dintr-un capat in celalalt, marea majoritate a traseelor facadu-le cu metroul.

Le multumesc inca o data pe aceasta cale Simonei si lui Alin pentru invitatie si gazduire si ii asteptam acasa cat mai repede.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s