Borsa- revelion

Inca de anul trecut am primit o oferta de la un prieten din Cluj de a ne petrece revelionul in statiunea Borsa din Maramures. Avand in vedere ca mai toate revelioanele le-am facut destul de aproape de casa, ca oferta a fost mai mult decat avantajoasa fata de ce exista pe piata ca si oferte la momentul respectiv, ca ne vom strange multi prieteni (pe multi dintre ei nu avem ocazia sa ii vedem atat de des) am facut drumul pana acolo mai mult decat bucuroasa si incantata!!! Si am pornit-o la drum spre Hotel Mia. Am petrecut 4 nopti frumoase si in fiecare zi am incercat sa facem ceva diferit pentru ca de schiat nu schiam ca sa putem sa ne folosim de partie…asa ca intr-una din zile am abordat un traseu de cateva ore intr-o sanie mai mult decat rustica trasa de doi cai si manuiti de Petre si socrul lui (cica sunt cam instariti prin zona). La prima vedere m-au luat toti nervii. Fara conditii si pe un frig destul de aprig nu imi imaginam cum as putea sa ma simt  bine 3 ore in acele conditii, dar pana la urma a fost mai mult decat distractiv:

…faceti cunostinta cu Petre, baiat insurat cu avere mare si caii socrului 🙂

Si a urmat tavaleala prin zapada la fiecare popas, si bulgareala si toate cele…

In alta zi am fost in drumetie pana la Cascada Cailor, ea nu ne-a surprins foarte mult pentru ca era inghetata, insa drumul pana acolo…absolut superb, precum in povesti:

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din  România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea  statiunii turistice Borşa. Apa rezultată  din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de  acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în  jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m, apoi  20 m si din nou 40 m.

Legenda Cascadei Cailor

Conform legendei, Muntele Piatra Rea  datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor  pentru a ţine din primăvară până în toamnă  „stavele” (hergheliile) de  cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în  când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar  sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau  slabe.

Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai  deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele  animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul  având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu  o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă.  Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au  luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o  mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele  localnicilor cu vreo 15 cai.

De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.

Accesul spre Cascada Cailor

Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borşa pe o poteca, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. (http://www.ropedia.ro/obiective/Maramures/Borsa/Cascada_Cailor/)

La coborare, din cate citisem la baza partiei pe un afis, facuseram 4 km pe jos, dar a fost mai mult decat placut, si am folosit toate cararile pe post de derdelus. Va recomand…dar aveti grija sa nu va alegeti cu vanatai :))

Noapte dintre ani a fost inedita, am avut parte si de traditii locale:

Una peste alta au fost cateva zile pline de zapada, de prieteni, de voie buna si sper ca 2012 sa fie mai bun cu noi toti. La multi ani tuturor si numai zambete si sanatate!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s